perjantai 10. heinäkuuta 2015

Seroma

Dreenien poiston jälkeen nestettä on kertynyt haava-alueille ja lopulta sunnuntaina, kolme päivää dreenien poistosta, hankkiuduin terveyskeskukseen punkteerattavaksi. Reissuun meni neljä tuntia omalla autolla (julkisilla sinne ei meiltä sunnuntaina olisi päässytkään) ja kokemus oli aika kammottava. Lääkäri ei ilmeisesti oikein ymmärtänyt minua ja tilannettani ja tökki isolla neulallaan varomattomasti, mutta sai kuin saikin kuitenkin nestettä ulos. Rinnan (siis sen eteen paketoidun selkämakkaran) punkteeraus oli täysin kivuton lukuunottamatta kunnon tökkäystä luuhun, mutta selän puolella tuntoa oli sitten senkin edestä ja sinne piti tuikkia useamman kerran, kun ruutta tuli täyteen. Onneksi olin varulta ottanut täydet särkylääkkeet ennen reissua!

Ihana hoitaja oli tuon reissun valopilkku, hän piteli minua lämpimillä käsillään operaation ajan ja otti vielä samalla käynnillä pois selän haavan hakasetkin, ettei tarvinnut niiden takia enää erikseen ajaa 80 kilometriä.


Tämän ensimmäisen seromanpoisto-operaation jälkeen aloin googlailla asiaa: onko neste ihan pakko poistaa ja miten usein? Mistä tiedän, että on pakko lähteä punkteerattavaksi? Suomalaisissa potilasohjeissa käytettiin ilmausta "tarvittaessa". Hmmm... valaisevaa, eikö totta! Keskustelupalstalta ja blogeista luin hyvin erilaisia kertomuksia, joku kävi päivittäin viikkojen ajan poistattamassa nestettä, joku toinen ei käynyt kertaakaan. Kanadalaisilta ja brittien sivuilta puolestaan löytyi ohje, jonka mukaan seroma kyllä imeytyy takaisin kudoksiin noin kuukauden kuluessa ja aivan poikkeustapauksissa sitä voidaan poistaa punkteeraamalla, mutta tulehdusriskin vuoksi mielellään ei.
Otapa tästä sitten selvää!

Tänään kiskoin itseni ylös kukonlaulun aikaan  ja soitin sairaalan asiantuntijasairaanhoitajalle (heille voi soittaa vain ma-pe klo 8-9), joka olikin aivan ihana, järkevä ja avulias ihminen. Hänen mukaansa neste on kyllä poistettava, mutta ellei olo ole sietämätön, kerta viikossa riittää. Hänen mukaansa punktointi kiihdyttää seroman kertymistä, ja juuri tuo oli minunkin hypoteesini asiasta, vaikken mitään mustaa valkoisella asiasta löytänytkään. Ystävällisesti tämä hoitaja myös varasi minulle ajan maanantaiksi sairaalalle punkteerausta varten, kun valittelin pitkää matkaa terveyskeskukseen. Jes! Ihana päästä asiantunteviin käsiin. 

 .
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti